Qmusic-dj Joost Swinkels: “Door mijn Droomdag wist ik heel zeker: ik wil bij de radio”

Kinderambassadeur aan het woord

“Ik leef in mijn eigen droom”, zegt Qmusic-dj Joost Swinkels bij de radiostudio’s in Amsterdam. Hij heeft zijn carrière bij de radio mede te danken aan Dream4Kids, vertelt hij…..”Ik heb de Droomdag, die Dream4Kids voor mij als kind heeft georganiseerd, kunnen gebruiken voor mijn droom om radio te maken. Die Droomdag heeft me absoluut wat gebracht.

De van oorsprong Brabantse DJ is opgegroeid met de stem en muziek van Giel Beelen op radio, zegt hij. Hij herinnert zich nog dat hij als twaalfjarige brugklasser zijn Droomdag beleefde bij diezelfde Giel waar net op dat moment ook nog de poprockband Di-rect op de bank zat te wachten. “Nu zit Giel Beelen, mijn idool van toen, tegenover mij geprogrammeerd op de landelijke radio en zijn we lichtelijk concurrenten. Dat is wel grappig.”

Door wie Joost destijds is aangemeld bij Dream4Kids weet hij niet meer. Zijn moeder vroeg aan zijn broer Koen en hem of ze een Droomdag zouden willen. Tegenwoordig melden zorgprofessionals de kinderen voor een Droomdag aan als onderdeel van een behandelplan.

“Ik was vijf jaar toen mijn vader overleed. Koen was zeven. Omdat ik zo jong was weet ik er ook heel weinig van. Als je ouder bent dan heb je meer actieve herinneringen. Ik heb foto’s, video’s, verhalen en een soort collectieve herinnering. Dat samen maakt voor mij een beeld van mijn vader.”

Joost (midden) tijdens zijn Droomdag bij Giel Beelen

Herinnering

Als jongen nam hij steeds vaker de zorg van de andere ouder over. “Ik ging extreem helpen in het huishouden, bijvoorbeeld de grijze bak buiten zetten, daarbij was ik ook nog eens heel erg bezorgd als die bak niet buiten stond. Maar dat hoeft allemaal helemaal niet als je acht jaar bent, mijn broer had dat minder.”

Zijn moeder zorgde ervoor dat Joost hulp van een kinderpsycholoog kreeg. “Omdat ik in mijn zorgen een beetje vast liep”, zo zegt hij. ,,Ik kreeg speltherapie en dat heeft me super geholpen. Ook later nog toen ik ouder was, ben ik nog eens naar een psycholoog gegaan omdat ik er tegenaan liep dat ik een ouder miste en me ging afvragen op wie lijk ik nou eigenlijk? Op mijn vader of op mijn moeder?”

Kans

Samen met zijn oom luisterde hij als jongetje al veel naar de radio, vooral 3FM. “Je had toen ook 101TV dat was hèt station waar je wilde werken. Daar waren Giel Beelen, Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga.

 “Toen ik hoorde dat ik van Dream4Kids een Droomdag kreeg zag ik dat als de kans om een keer in een radiostudio te gaan kijken. De droomgidsen lieten bij ons een Hummer voorrijden om mijn broer en mij op te halen en ik kwam bij Giel in de studio en daar zat Di-rect met hun zanger Marcel die net nieuw was. Dat was vet om al die artiesten toen te zien. Giel zei dat hij niet veel tijd voor me had. Maar ik dacht toen: “Ik wil zeker weten bij de radio, Dit lijkt me te gek om te doen!” Zo’n tien jaar later liet hij Giel de foto zien van hun eerste ontmoeting in de studio, ‘’Goud”, zei Giel Beelen.

Omdat het zo’n bijzondere dag is, de Droomdag, denk ik er best nog vaak aan. Als kind dacht ik steeds hier wil ik werken. Ook als het liedje ‘’Times are changing” van Di-rect ook maar ergens klonk, dacht ik altijd aan die ene mooie dag.”

Op de foto met Di-rect

Ankerpunten

Het is zelfs een van de ankerpunten in zijn herinnering, net als de enorme Hummer limousine waarmee hij en zijn broer opgehaald werden en hun lievelingssnoepjes die ze toen aten. Ook het gezellige live cooking bij een Japans restaurant staat hem helder voor de geest. Onvergetelijk is ook de parachutesprong. “Dat wou Koen heel graag. Ik vergat echter mijn mond dicht te doen en je ziet op de video dat ik naar adem loop te happen, dat is gefilmd door iemand die meesprong. Ik zal dat moment nooit vergeten, heel a-relaxt’’, hij lacht, “Twee uur na die sprong was ik nog misselijk van de adrenaline.”

Joost Swinkels is geboren in Helmond, groeide op in Deurne en woonde nog in Eindhoven. Daar studeerde hij mediavormgeving aan het SintLucas, voordat hij naar Amsterdam verhuisde.

Zijn Brabantse accent is volledig verdwenen in de jaren dat hij, nog maar 17 jaar jong, al bij de radio achter de knoppen schoof tijdens zijn interne opleiding bij Q-College. Zijn groei ging gelijk op met zanger en radio-dj Stephan Bouwman bij QMusic. Als 18-jarige mocht Joost met een eigen show bij Qmusic beginnen als invaller voor Marieke Elsinga.

Radiotalent

Joost kreeg na wat invalklussen een vast contract bij Q op de zaterdag en zondag en presenteerde later samen met presentatrice Hila Noorzaai. Hij won de Marconi Award als jong aanstormend radiotalent. Hij geniet nu volop van zijn vak als radioman, zijn vriendschappen met bekendheden en bijzondere ontmoetingen.

Over de invloed die de Droomdag op zijn leven had, zegt hij: “Ik heb mijn Droomdag kunnen gebruiken voor mijn droom. Het heeft nog meer mijn liefde voor de radio aangewakkerd. Ik wist het toen door Dream4Kids heel zeker: Ik wil bij de radio. Natuurlijk moest ik er ook hard voor werken en speelt de factor geluk ook een rol. Ik leef nu in mijn droom. Dat vind ik nog steeds super bijzonder. Nu werk ik met Mattie Valk en Domien Verschuren bij Q, terwijl ik super vaak naar hun programma’s luisterde.” Ook mocht Joost de Top 40 Awards presenteren en loopt hij rond bij De Vrienden van Amstel. “Ik raad mensen aan: Blijf dromen en droom groot dan kun je ergens komen waar je wilt zijn.”

Linda Peeters en Marleen Duijf

Foto’s Aldo Allessie

Facebook
Twitter
LinkedIn