“Een Droomdag heeft altijd impact”

Dreamkids heeft nauw contact met professionele hulpverleners die kinderen met trauma behandelen. Elly van der Aalst is een van hen. Zij is ambulant hulpverlener spoedhulp in de jeugdzorg en begeleidt kinderen met een trauma.

Dreamkids heeft nauw contact met professionele hulpverleners die kinderen met trauma behandelen. Elly van der Aalst is een van hen. Zij is ambulant hulpverlener spoedhulp in de jeugdzorg en begeleidt kinderen met een trauma.

Interview Elly van der Aalst

Elly werkt sinds 2017 samen met Dream4Kids en is ambulant hulpverlener spoedhulp in de jeugdzorg.

Elly, hoe kom jij met kinderen met een trauma in aanraking?
Wij komen in beeld als het crisis is. Dus als er acuut iets moet gebeuren omdat de situatie thuis onhoudbaar is geworden en dit grote gevolgen heeft voor de veiligheid van het kind. Er kan van alles aan de hand zijn: een vechtscheiding, of een aandoening bij het kind zoals autisme. Of een combinatie van ouder- en kindfactoren. Er is altijd iets naars aan de hand. We komen dan eerst in actie en gaan vervolgens systeemgericht behandelen. Dat betekent dat we de omgeving en de situatie rondom het kind in z’n geheel onderzoeken.

Hoe lopen kinderen een trauma op?
Trauma kan op allerlei manieren ontstaan. Dat kunnen hele heftige dingen zijn, zoals moord of verkrachting. Maar eigenlijk is elke uithuisplaatsing op zichzelf al een traumatische ervaring voor een kind. En dan is er ook nog van alles met deze kinderen aan de hand. Ze hebben vaak al veel meegemaakt in hun jonge leven.

Kun je een voorbeeld noemen uit jouw praktijk?
Ik heb een gezin begeleid dat uit Afghanistan kwam. De kinderen hadden eerst in een Grieks vluchtelingenkamp gezeten. Toen ze eenmaal hier waren vertelden de twee oudste meisjes op school dat hun vader ze had misbruikt. Ze zijn uit huis geplaatst en in een pleeggezin terechtgekomen. Eén van die meisjes is nu 9 en kan nog steeds niet goed aarden. Haar behandel ik nu nog. Ik begeleid ook een meisje waarvan de vader overleden is. Haar moeder is alcoholiste en vertelt continu leugens. De kinderen waren verwaarloosd en werden niet opgevoed. Ze moesten zelf koken. Toen moeder zei ‘ik ga dansen op het graf van jullie vader’ zijn de kinderen naar de begraafplaats gefietst om hun vader te beschermen. Dan breekt je hart.

Wat doen zulke ervaringen met jonge kinderen?
Elk kind wil het liefst normaal zijn en thuis wonen. Als dat niet kan, is het al traumatisch genoeg. Laat staan als kinderen op straat worden gezet, of tegen de wil van de ouders in een pleeggezin terechtkomen. Kinderen zijn altijd loyaal aan hun ouders, dus dat zorgt voor een moeilijke situatie. Gelukkig hebben kinderen ook veel veerkracht. En het ene kind is weerbaarder dan het andere.

Hoe komt een kind uit zo’n situatie?
Voor sommige kinderen wordt het thuis uiteindelijk beter of stabiel, maar niet voor iedereen. Sommige kinderen voelen zich nooit veilig bij hun ouders, bijvoorbeeld als één of beide ouders een borderline-stoornis hebben. Zulke kinderen maken alleen maar heftige dingen mee…en die blijven dan vaak ook langer onder behandeling.

“Een Droomdag heeft altijd impact”.

Elly van der Aalst, jeugdhulpverlener

Hoe kan een Droomdag aan het herstel bijdragen?
Een Droomdag heeft altijd impact. Niet dat het kind daarna geen trauma meer heeft, maar er is wel iets veranderd. Een kind met een trauma voelt zich vaak verloren: wie houdt er van mij? Wie ziet mij? Wie is er voor mij? Een Droomdag draagt bij aan het herstel omdat een kind letterlijk gezien wordt. Er wordt geluisterd naar wat het kind wil, het wordt erkend in zijn behoeftes. “Wat vind jij fijn?” wordt normaal niet aan deze kinderen gevraagd. Bij een Droomdag gaan vaak ook broertjes en zusjes of klasgenootjes mee. Dat is heel helpend. Het kind voelt: er zijn mensen voor mij, ik word gezien, ik doe ertoe, deze dag is speciaal voor mij. En de mensen van Dream4Kids zijn er voor het kind. Niet omdat het zielig is, maar omdat het het kind zó wordt gegund.

Ben jij als hulpverlener betrokken bij de Droomdag?
Ja, dat is heel fijn. Zodat ik ook mensen uit de omgeving van het kind kan betrekken om in te schatten: wat vindt dit kind fijn en wat kan bij dit kind goed werken. Ophalen met een limousine bijvoorbeeld: dat werkt voor het ene kind heel goed, maar voor het andere kind, dat altijd al een buitenbeentje is en ‘speciaal’ wordt gevonden, er niet echt bij hoort, jaloerse blikken krijgt, is het juist niet verstandig. Die afstemming luistert nauw.

Dream4Kids organiseert jaarlijks een Clubdag voor de kinderen. Hoe kijk je daar naar?
De Clubdagen zijn heel goed om het gevoel van de Droomdag te verankeren. Het is voor kinderen belangrijk om lotgenotencontact te hebben. Het is fijn als een kind voelt: ik ben niet de enige. En dan ook nog eens toffe artiesten die voor ze optreden en die ze mogen ontmoeten!

Dank je wel, Elly, voor je verhaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn