image00008

Later word ik Bioloog bij Naturalis

Droomdag

Het is 9 november 2023 en Zany zit vol spanning te wachten in zijn klas op de Maashorst School ‘de Vlinder’ in Reek. Ook zijn klasgenootjes zijn benieuwd wat er komen gaat. Zany weet dat hij opgehaald wordt maar hij weet niet met welke auto. En wie gaan er allemaal mee? Verbaasd kijkt hij naar buiten; daar staat niet één coole auto, maar zelfs twee! Hij weet dan nog niet dat ze best ver weg gaan en ergens onderweg overstappen van de ene naar de andere auto.

Lynn en Janneke, die deze dag begeleiden, stappen uit en leggen de rode loper uit. Dat is voor belangrijke personen, en Zany is een VIP vandaag.

Over die rode loper loopt hij direct naar de Audi A8 van Sven, wat een coole sportauto is dat.  “Rondje rijden?”, vraagt Sven. En Zany zit er al klaar voor. Daar gaan ze! Jeroen, de oud pleegvader van Zany is er ook bij, hij rijdt in een Tesla én hij heeft Ziva meegenomen. Zij is het jongere zusje van Zany en mag met alles meedoen. Het is nu echt tijd om te gaan en Zany gaat met Sven in de auto mee en Lynn, Janneke en Ziva bij Jeroen in de Tesla. In beide auto’s ligt een tas met cadeautjes en wat lekkers voor onderweg. Bij een tankstation vlakbij Utrecht stapt Zany over in de Tesla om gezamenlijk verder te gaan en is het tijd om afscheid te nemen van Sven.

Naturalis

Ons doel is Naturalis, een natuurhistorisch museum in Leiden. Zany is namelijk helemaal gek van Dino’s  Net als zijn idool Freek Vonk.

Een gids die het museum goed kent en alles weet van Dino’s, gaat met ons mee naar Rexperience. Daar moeten we eerst een 3D bril op en dan stap je in een soort ruimteschip en maak je een tijdreis. Dat ruimteschip stort dan zogenaamd neer en dan moet je uitstappen en loop je door een bos en kom je verschillende Dino’s tegen. De gids, Mark, kan veel vertellen over de Dino’s. Hoe ze leefden, wat ze aten, over de botten, enz.

Ze zijn bij Naturalis al 8 jaar bezig met het opzetten van Dino’s met echte botten. Gedeeltelijk echte botten dan want ze hebben niet alle onderdelen.  De rest wordt met een 3 d printer uitgeprint. En wat is de lievelingsdino van Zany? Natuurlijk de T – Rex!             

Zany wil later bioloog worden en bij Naturalis werken. Hij ziet dat helemaal zitten, hij belooft aan zijn zusje Ziva dat zij dan gratis naar binnen mag, maar dan moet ze wel poetsen en koken voor Zany. Of dat een goede deal is? Ze hebben er in ieder geval veel lol om. Na twee uur is het tijd om te vertrekken en dan krijgt Zany nog een verrassing; nl een tasje met posters, een knuffeldino én een boek van Freek Vonk.

McDonald’s

Na het leuke bezoek aan Naturalis zijn we hongerig geworden en rijden we naar de McDonald’s in Gouda. En dat is niet toevallig, nee, dat is een speciale McDonald’s. Ze hebben een aparte, mooi versierde kamer voor ons en er liggen kleurplaten. Bovendien staat er een Koningszetel waar Zany als VIP op mag zitten. Zany wil graag een Big Mac en hij zal eens laten zien of die wel in zijn mond past.  En wat denk je, hij past nét. Dat is smikkelen en smullen. Een host komt binnen en deelt maskers uit en vraagt of de kinderen een rondleiding willen. Natuurlijk willen ze dat, en ze lopen richting de keuken. Daar staat een hele grote koelkast die vol zit met hamburgers, zoveel heb je nog nooit bij elkaar gezien. Na de rondleiding mogen de kinderen zelf een ijsje maken, wat een feest.

City Skydive Utrecht

Na het eten hebben we weer energie om iets leuks te gaan doen. Wij gaan naar City Skydive in Utrecht. Het is dé grote droom van Zany om een keer te skydiven. Je krijgt dan een speciaal pak aan, een bril op en oordoppen in en dan ga je met een begeleider in een soort tunnel. Daar is een luchtdruk van 160 km per uur en de bedoeling is om je te laten vallen en dan zweef je in de lucht. Zany is er een beetje zenuwachtig voor geworden, wie zou dat niet zijn? Maar toch gaat hij het doen, heel knap. En hij kan het aan iedereen laten zien dat hij het echt heeft gedaan want hij heeft een video gekregen voor thuis. En nog een certificaat waarop staat hoe hard hij door de lucht ging.

Passionwithoutlimits

Voor de volgende verrassing worden we opgehaald met een Lamborghini, een sportauto met 2 deuren die aan de zijkant omhoog gaan. De motor ronkt keihard, vroem! “Gaan we een rondje rijden”? vraagt Zany. Natuurlijk mag dat en daar is net zo’n mooie film van gemaakt als bij City Skydive.

Brass aan de Maas

Onderweg naar restaurant Brass aan de Maas in Ravenstein kunnen we allemaal even lekker bijkomen. We hebben er heel lang over gedaan omdat we in de file staan. Maar als we daar eindelijk zijn mag Zany zijn lievelingseten uitkiezen. Tomatensoep en een biefstuk. Hij heeft zoveel gegeten dat er zelfs geen toetje meer bij kan. Aan alles komt een einde, ook aan deze dag, maar niet voordat Lynn en Janneke nog een cadeau tevoorschijn halen. Het is een voetbalsetje met sokken in de kleur oranje, met zijn naam op de achterkant. Daar kun je goed mee voor de dag komen.

Droomgidsen

Lynn & Janneke

Sponsoren bedankt!

De Droomdag van Zany zou nooit zo’n enorm succes geweest zijn zonder: 
Stichting Lemon Pie
Sven Michiels

Naturalis Leiden                    

Tekstschrijver, Jolanda Marcé

Facebook
Twitter
LinkedIn