2024-03-01 Droomdag Ben-3446

Bushcraft skills en ‘de vijf kilo biefstuk’ maken de perfecte Droomdag voor Boris

Droomdag

Boris start zijn dag zoals iedere doordeweekse dag, op school. Vandaag wijkt daar wel een klein beetje vanaf; hij mag met zijn vriend de conciërge helpen met een klusje op de zolder. Nietsvermoedend komen Boris en zijn vriend terug in de klas om daar compleet verrast te worden met de start van zijn Droomdag! Als de klasgenoten een erehaag vormen en hun uitzwaaien met veel getoeter en herrie, dan weet Boris; het avontuur is begonnen!  

En hoe! Een heuse Landrover Defender staat voor de deur. Da’s niet zomaar vervoer, dat is alleen voor diegenen die in zijn voor een echt stoere rit. En laat dat nou net aan Boris besteed zijn! Want tijdens de trip wordt duidelijk waar ze zich op moeten voorbereiden; ze krijgen een bord, beker, spork (weten jullie al wat dit is?), waterfles, wc-rol, Firestone en een rugzak. Wat is dit?! De mannen krijgen alvast wat uitdagingen op weg naar de locatie: een woordzoeker moet opgelost worden in combinatie met een kaart van Nederland, om erachter te komen waar ze naar toe gaan. En langzamerhand wordt steeds duidelijker dat het met het outdoor leven te maken heeft en het een spannende en avontuurlijke dag gaat worden. 

Overleven in de natuur

In Dalfsen treffen we Bas, een ervaren survival/bushcraft instructeur van Extreme Survival Het moge duidelijk zijn dat dit geen bowlen wordt vandaag: er staat een workshop wildkamperen op het programma, waarvoor benodigd  

‘heuse bushcraftskills’….! Inmiddels is Erica ook aangesloten, want als je dan gaat wildkamperen, dan wil je ook dat dit wordt vastgelegd op beeld. Dus ook Erica gaat mee het bos in en mag er ook gaan geloven J.  

Bas leert ze water zuiveren (en opdrinken; Boris wil wel, maar doet het uiteindelijk toch niet vanwege een gekke nasmaak), vuur maken, shelter bouwen en navigeren. Voor de lunch mogen ze echt niet even het bos verlaten voor een stop in een warm restaurantje… nee hoor: er wordt eten bereid op het vuur, ze bakken zelf brood en maken groentesoep. Er worden meerdere technieken uitgelegd voor het maken van vuur, maar die van ‘Weduwe op de brug’ maakt de meeste indruk. Met allerlei materiaal uit de bossen maak je een soort bruggetje, waarbij bovenop de ‘weduwe’ wordt gelegd (een grotere stok). Slaagt het vuurtje, waardoor deze ‘weduwe’ in vuur en vlam vliegt. Die techniek gaan ze vast niet snel vergeten! 

Bushcraft skills, die heb je echt niet zomaar: de 5-C’s komen voorbij en de regel van 3. Wist je dat een mens gemiddeld 3 minuten zonder zuurstof kan, 3 uur zonder bescherming tegen de natuur elementen, 3 dagen zonder water en maar liefst 3 weken zonder eten? En – probeer het allemaal maar niet uit – 3 maanden zonder menselijk contact? Deze workshop stoomt Boris en zijn vriendje volledig klaar voor het overleven in de natuur. En de reis die ze als droom voor ogen hebben. Ze hebben er ontzettend veel lol in maar zijn ook erg geboeid door alle tips en kennis van Bas. Jammer genoeg is er geen tijd meer om alle opgedane kennis nog verder in de praktijk te brengen, want we moeten alweer door naar de volgende activiteit.  

VR

Boris gaat al neuriënd en nog nagenietend van deze spectaculaire workshop in de Defender richting VR So Real https://vrsoreal.nl/ in Arnhem. Daar staan de moeder en broers van Boris klaar en worden bij aankomst even goed geknuffeld!  
En wow, dit is ook weer gaaf: VR-racing, VR-roller coaster, VR-Monkey Island en VR-Commander, te veel eigenlijk om op te noemen. Boris en zijn vriend zijn even een uurtje of twee van de aardbodem verdwenen en lijken volledig op te gaan in allerlei VR-werelden. En niet alleen zij, maar ook de broers van Boris zijn minstens zo hard aan het genieten van alle games als Boris zelf. Bij een VR-game ga je zelfs over de kop! Ok, in Virtual Reality dan, maar toch!  

Biefstuk eten bij Loetje

We willen met zijn allen weer de Landrover Defender induiken, gaat ineens de deur bij een van de Droomgidsen niet open. Na een aantal pogingen om binnen te komen, gaat het autalarm ineens loeihard af! Het duurt even voordat we doorhebben hoe we het alarm uit kunnen krijgen. Na deze commotie is het tijd om richting het rustmoment van de dag te gaan, we zetten koers richting Loetje in Vught. Daar blijkt Boris een echte carnivoor: niet alleen neemt hij de rosbiefcarpaccio, er is blijkbaar ook nog plaats voor de ‘vijf kilo biefstuk’.  Gelukkig hebben we niet voor niets dat we Loetje aangedaan! Om nog even in het thema af te sluiten, krijg Boris het boek ‘Buitenleven, meer dan 100 extra bushcraft skills’ cadeau. Dan beklijft al die opgedane kennis nog net wat langer. 

Het werd een Droomdag om nooit te vergeten voor Boris. Hij mocht zijn outdoor skills testen, gamen met zijn broers en een mega biefstuk eten. Volgens ons hebben wij Boris’ zijn dromen wel waargemaakt!

 Dank droomgidsen Gijs Hoentjen en Marieke Stegeman

sponsoren bedankt

Stichting Lemon Pie

Tekstschrijver Rinske Lagaunne 

Facebook
Twitter
LinkedIn