thumbnail_5

Connor “meehelpen met de opgraving is het allerleukste”

DE DROOM

Connor is een slimme, zelfstandige jongen van bijna 13 jaar. Hij houdt erg van buiten spelen. Zijn interesse ligt bij geschiedenis en dan met name griekse en romeinse mythologie. Later wil hij graag archeoloog worden.

DREAMCHASERS 

Ellis en Janneke 

DROOMDAG 

Woensdag 15 januari is het eindelijk zover. De Droomdag van Connor gaat in vervulling. Connor heeft een studiedag van school, dus hij wordt thuis opgehaald. Als Connor de deur opent is hij volledig verrast door de partypoppers. De hele hal is bezaaid met confetti. Gelukkig is de broer van Connor zo lief om alles op te ruimen.

Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van Connor, want op de oprit  staat een dikke BMW Z4 voor hem klaar. We vertrekken in deze stoere auto naar onze eerste locatie. Omdat we iets te vroeg zijn, rijdt de chauffeur een extra rondje zodat hij eens goed op de pedalen kan trappen. 

Langs de opgravingen in Someren.

Als we aankomen in Someren worden we opgewacht door Fokko Kortlang (archeoloog) en Willem van den Bosch (beheerder van het Archeologiehuis).
Fokko neemt ons in Someren mee naar de verschillende plekken waar opgravingen hebben plaatsgevonden. We beginnen in het centrum van Someren. Fokko vertelt over het grote urnenveld dat is gevonden in Waterdael. Middels cirkels van tegels of cirkels gemaakt van planten hebben ze in de omgeving aangegeven waar ze opgravingen hebben gevonden.

Urnenveld.

Er zijn bijvoorbeeld meer dan 250 begravingen gevonden in het urnenveld, ontzettend veel dus. Naast het grote urnenveld zijn er ook prehistorische bewoningen aangetroffen, diverse boerderijen met bijgebouwen en bijhorende akkers uit de Midden- en Late IJzertijd. Fokko vertelt over de bijzondere vondst van een Romeins zwaard. Dit is mee begraven met waarschijnlijk een lokale bewoner in de tijd van 600 tot 400 v. Christus. Naast het zwaard hebben ze een schaar, scheermes, vlees, een kruik en waarschijnlijk een houten bord met een vleesbout. Connor luistert aandachtig naar alle verhalen.  

Archeologie museum.

Na bijna weggewaaid te zijn, gaat de reis verder naar het archeologie museum. Hier vertelt Willem van den Bosch veel aan Connor over alle belangrijke vondsten die in het museum liggen. Connor is een en al oor. Hij heeft zelfs een vuursteen gekregen die uit het tijdperk van 5000 v. Christus komt. Connor kan zijn geluk niet op. Daarnaast ontvangt Connor van Willem ook een gratis lidmaatschap van de Archeologieclub in Someren. Wat betekent dat hij in de toekomst mee mag naar opgravingen en met andere leuke activiteiten mee kan doen. Connor weet niet wat hij hoort. Het is nu al een topdag! Wij nemen afscheid van Willem en danken hem voor zijn verhaal. 

We stappen weer in de auto naar de volgende locatie. In de auto krijgt Connor een grote zak snoep waarvan hij onderweg lekker van kan smullen. We zijn op weg naar Weert. In Weert genieten we van een heerlijk lunch. Connor neemt de allergrootste pannenkoek en deze smaakt super. Tijdens de lunch krijgt Connor van Fokko een troffel en een mooi boek over archeologische onderzoeken die hebben plaatsgevonden in Someren. Fokko schrijft nog een persoonlijke noot aan Connor. Connor is er superblij mee! Na de lunch gaan we op weg naar opgravingen in Weert.

Met echte archeologen werken.

Hier mag Connor daadwerkelijk zijn handjes laten wapperen. We staan op een mega groot terrein waar al heel veel zand is afgegraven. Na een stukje lopen over het terrein komen we aan bij een aantal archeologen. Deze zijn bezig met opgravingen en onderzoeken. En dan mag Connor aan de bak. Met zijn troffel in de hand gaat hij er helemaal voor. Connor lijkt wel een hele ervaren archeoloog. Hij vindt heel veel oude scherven terug. Supertrots laat Connor zien wat hij allemaal heeft gevonden. Hij heeft de tijd van zijn leven. Na een dik uur graven moeten we helaas weer verder naar de volgende locatie. We nemen hier afscheid van Fokko en danken hem hartelijk voor het mee organiseren van de Droomdag van Connor.We gaan naar Eindhoven, op weg naar het Erfgoedhuis. Daar worden we ontvangen door Dirk Vlasblom. In het Erfgoedhuis zijn duizenden archeologische en historische voorwerpen en foto’s te zien die de geschiedenis vertellen van Eindhoven en de regio. Connor krijgt een persoonlijke rondleiding van Dirk en Connor blijft tot het laatste moment geïnteresseerd. Hij mag nog een soort puzzel maken, de juiste naam bij de juiste scherven zoeken. En ook dit heeft hij weer zo gepiept, super knap Connor!

Inmiddels is het 17.00 uur en beginnen onze buiken aardig te rommelen. We pakken weer de auto en rijden richting het De Hoijse Hoeve Pannenkoekenhuis. Hier sluiten zijn broers en vader aan. Connor mag zelf zijn eigen pannenkoek bakken. Dat wil hij maar al te graag. De pannenkoek smaakt fantastisch.  

Kees Fijneman is de hele dag erbij geweest om de meest prachtige foto’s vast te leggen. En dit is zeker gelukt, dank daarvoor.  

SPONSOREN BEDANKT! 

Archaeo 

Archeologiehuis Someren

Facebook
Twitter
LinkedIn