Kleine broertjes gaan niet dood

Wat als je vier jaar oud bent, en dan je jongere broertje van twee verliest? Welke impact heeft dat op je leven en hoe beïnvloedt zo'n gebeurtenis je, bewust of onbewust? Renée, inmiddels 19 jaar, maakt er een documentaire over. Via Cinecrowd is ze een crowdfundingsactie gestart.

Recent werden we benaderd door Renée. Toen Renée vier jaar oud was, verloor ze haar broertje (2). Hij ontwaakte niet meer uit zijn middagslaapje.

Inmiddels is Renée 19 jaar. Ze maakt een documentaire over dit verlies en hoe het haar leven heeft beïnvloed. Haar ouders zeggen dat ze er ‘doorheen is gefietst’. Maar is dat ook zo?

Renée:
“Ik wil andere kinderen laten zien dat ze niet alleen zijn en zichzelf en hun gevoelens serieus mogen nemen. Kinderen voelen alles haarfijn aan. Wanneer ouders oog krijgen voor wat er van binnen kan gebeuren, kunnen ze kinderen ook beter hulp bieden. Ik wil het gesprek aangaan over de moeilijke thema’s dood en rouw. Vaak wordt het nog afgeschilderd als iets engs, waar niet over gepraat mag worden. Maar uit mijn eigen proces merk ik dat ergens woorden aan geven de zwaarte wegneemt. Het is een ode aan Tuur, mezelf en alle kinderen die hetzelfde meemaken.”

“Ik was moeilijk te bereiken, leek niet te rouwen. Renée is er doorheen gefietst, zeiden mijn ouders. Ik voelde me daardoor vaak onmenselijk, alsof het verlies van Tuur mij niks deed. En als mensen vroegen naar zijn leeftijd, en ik vertelde dat hij 2 was en ik 4, werd er vaak op gereageerd met ‘oh, zo jong nog’. Dit heb ik jarenlang geïnternaliseerd als ‘dus het is niet erg’. Sinds een aantal jaren heb ik therapie, waarin regelmatig het overlijden van mijn broertje naar boven wordt gebracht. Ik was er zo van overtuigd dat er geen blijvende impact was, dat het een onbespreekbaar onderwerp werd.

Nu ben ik bijna 20. Ik heb dus nooit durven terugkijken. Maar toen ik een opdracht kreeg op de Kunstacademie om een ‘onbekend deel’ van mij te onderzoeken, stond ik weer oog in oog met mijn verleden.”

Naast de film wil Renée een platform opzetten, “Hierboven”. Educatie voor kinderen over thema’s rondom verlies en rouw. Ze willen hiermee bij basisscholen langsgaan om themalessen te geven, gesprekken aan te gaan over de dood en deze verhalen te verwerken in iets creatiefs.  

Wil je de crowdfundingactie van Renée steunen en meer lezen over haar initiatief? Klik dan hier.

Facebook
Twitter
LinkedIn