Vrijwilligers in beeld

Regelmatig zetten we vrijwilligers van Dream4Kids in het zonnetje. Wie zijn ze, wat drijft ze en waarom zetten ze zich in voor kinderen met een trauma? Dit keer: Heidi van Dijke en Annemiek Lengs.

Waarom ben je vrijwilliger bij Dream4Kids geworden, Annemiek?  
Omdat ik vorig jaar wat meer tijd kreeg, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe zinvolle en goed gevoel gevende invulling van deze tijd. Op Bredavoorelkaar.nl kwam ik Dream4Kids tegen en werd ik meteen helemaal enthousiast. Het profiel van dreamchaser was precies wat ik zocht. Ik kan mijn creativiteit, mijn omdenken, mijn organisatorische vaardigheden et cetera kwijt en bovendien doe je dit allemaal voor een blij en vrolijk gezicht. Een stralende (glim)lach bij een kind op het gezicht toveren, is het mooiste wat er is.  

Door de jaren heen heb ik veel organisatorische ervaring opgedaan bij een groot aantal bestuurs- en activiteitencommissies, waarin ik ook vaak het organiseren van ludieke en vernieuwende evenementen op mij nam. Ondertussen weet mijn kennissenkring dat je bij mij moet zijn voor verbinding en originele gezelligheid. Datgene waar ik zelf vrolijk van word, kan ik nu als dreamchaser toepassen op het verrassen van de bijzonder mooie kinderen van Dream4Kids. 

Dream4Kids wil graag dat je in duo’s werkt. Ik dacht toen meteen aan Heidi, een vriendin met wie ik al vaker activiteiten heb georganiseerd. We voelen en vullen elkaar goed aan.  

Heidi van Dijke vult aan: 
Annemiek attendeerde me op Dream4Kids. De organisatie sprak me meteen aan omdat ze zich richt op de kinderen in de samenleving die het hard nodig hebben om een keer in het middelpunt van de belangstelling te staan. Verder vind ik het fijn om te weten dat de kinderen door professionals worden aangedragen. En daarbij: Annemiek en ik zijn beiden van het organiseren. We vinden het heerlijk om zoveel mogelijk te bereiken. 

Annemiek, wat heb je zoal gedaan voor Dream4Kids? 
Samen met Heidi heb ik recentelijk onze eerste mooie Droomdag georganiseerd. Een Droomdag met niet 1, niet 2, maar wel 8 verrassingsmomenten! Een oldtimer met lakei, een rit in een flitsende blauwe Porsche, een bezoek aan een “wolven”-tentoonstelling, een beautyfarm, een heuse snoepfabriek en we hebben een roedel van 36 husky’s bezocht. Bovendien kreeg ons droommeisje nog twee persoonlijke filmpjes, van het Dolfinarium en Dutchtuber, en stond er opeens die dag een compleet nieuw huis in haar Roblox-account. 

De uitvoering van dit soort dagen kost best veel geld, meer dan het budget. En omdat we dreamchasen zo leuk vinden en meer Droomdagen willen gaan organiseren, beseften we dat het handig zou zijn als we meer geld op de rekening zouden hebben, zodat we niet elke keer dezelfde mensen hoefden te vragen om ons te sponsoren. We zijn bij een ambachtelijke en goed bekendstaande chocolatier in Breda binnengestapt met de vraag of hij samen met ons een actie met chocoladeletters wilde starten. En nadat hij op de website van Dream4Kids had gekeken wilde hij dit graag doen. Hij maakte voor ons een mooie voorbeeldletter, met logo van Dream4Kids, in een chique doos voor een mooie prijs. Mensen konden bij bestellingen van meer dan 20 stuks er een eigen logo of tekst bij laten plaatsen tegen een kleine meerprijs. Deze mogelijkheid van een logo of tekst genereerde voor ons meteen flinke aantallen. Bedrijven en ook verenigingen vonden dit een leuke manier om hun medewerkers of leden te verrassen in deze nare coronatijden met een letter voor het goede doel.  

Heidi: 
We hebben nu één Droomdag georganiseerd voor Mercedes, een meisje van 10 jaar. Haar uitroep ‘wat zullen ze jaloers op me zijn’ was precies wat we wilden bereiken. Mercedes was die dag belangrijk! Zodra het mogelijk is willen Annemiek en ik nog meer dagen gaan organiseren. De eerste Droomdag konden we realiseren door aan familie en vrienden een donatie te vragen. Voor de vervolgdagen moesten we iets anders verzinnen. Annemiek kwam op het idee van de chocoladeactie. Bedrijven en particulieren konden chocoladeletters kopen van Olala onder de verkoopprijs, en tóch hielden we per letter een leuk bedrag voor Dream4Kids over. Met deze actie hebben we binnen twee maanden ongveer  € 3.800 opgehaald. Dat zijn heel wat mooie Droomdagen! 

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt, Annemiek?  
Dat zijn meerdere dingen:  

  • Dat ons droommeisje en haar vriendinnetje heel veel plezier hebben beleefd aan alle activiteiten. Ze waren zo ontspannen en vrolijk, echt leuk. 
  • De fijne samenwerking met Heidi en ook met de dames van Dream4Kids, Linda en Marleen.  
  • Het feit dat de Droomdag niet alleen voor ons droomkind om te dromen was maar ook voor ons. Van tevoren droom je over hoe de dag zal gaan verlopen. Nou, deze dag verliep precies zoals we het gedroomd hadden!  

Heidi vult aan: 
Op de Droomdag van Mercedes vond ik het bijzonder hoe we haar wens om wolven te aaien in vervulling hebben gebracht. Wolven zijn niet echt aaibaar maar een husky, die er erg op lijkt, is dat wel. In de buurt van Eindhoven mochten we een eigenaar van maar liefst 36 husky’s bezoeken! Mercedes was er stil van en wij waren zelf ook erg onder de indruk. 

Wat is jouw persoonlijke droom voor de toekomst, Annemiek? 
Veel mooie en bijzondere activiteiten organiseren die zorgen voor verbinding tussen mensen en mensen helpen hun processen te verbeteren zodat ze in één keer snel en goed kunnen doen wat hun bedoeling was. En daar horen Droomdagen bij. Zo mooi dat je een kind een blije dag kunt bezorgen, waar het kind nog lang met veel plezier op terugkijkt en waarmee het veel waardering van klasgenootjes krijgt. Want het is echt fijn om een droomkind spontaan te horen zeggen: oh, wat zal de klas jaloers zijn… Het is toch geweldig als een droomkind een mooi verhaal in de klas kan vertellen en even op een voetstuk wordt geplaatst. Deze momenten en vrolijke ervaringen wil ik meemaken.  

En voor jou, Heidi? 
In de toekomst wil ik nog veel Droomdagen kunnen organiseren. We hebben een mooi bedrag opgehaald waarmee we een aantal kinderen een geweldige dag kunnen bezorgen. Mijn eigen dromen zijn niet groots. Ondanks de stille coronaperiode is mijn man erg druk. Ik kijk er enorm naar uit om over een aantal jaren samen weer te gaan reizen. Met een camper of op de fiets door Zuid-Europa. En vooral genieten. 

Tot slot: wat is jullie tip voor mensen die vrijwilligerswerk bij Dream4Kids willen gaan doen?  
Annemiek: 

Zorg voor een collega dreamchaser die jou begrijpt en aanvult, want met z’n tweeën een Droomdag organiseren geeft veel plezier en voorpret. Je kunt samen sparren en ideeën uitwisselen. Het werken in een duo stimuleert, motiveert en inspireert. Bovendien kun je op de dag zelf de taken verdelen. Het organiseren van een Droomdag is niet moeilijk; alles wat je verzint is goed. Probeer wat details verrassend in te vullen, zoals bijvorbeeld een chauffeur in een lakeienpak, een restaurant met een speeltuintje erbij. Zo wordt elke minuut een belevenis. 

Heidi: 
Benut vooral de kennis van Dream4Kids zelf. Zij hebben waardevolle contacten van eerdere Droomdagen. En benut je eigen netwerk. Er is altijd wel iemand die iemand kent die iemand kent die… En voor je het weet heb je weer iemand te pakken die je graag verder helpt! 

Bedankt voor jullie enthousiaste verhaal! 

 
 
 
 
 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn