Annet Weijers, Rouwtherapeute

Zorgprofessional aan het woord
"En dan is het zo heerlijk dat ik Dream4Kids kan vragen om deze kinderen en jongeren een Droomdag te geven."

“Als rouwtherapeute heb ik de afgelopen 30 jaar veel kinderen en jongeren leren kennen. Ze komen hier omdat ze een ouder hebben verloren aan kanker, hun broer/zus is verongelukt, of omdat ze in de auto zaten toen ze een ongeluk kregen waarbij een dierbare om het leven kwam. Er zijn ook veel kinderen en jongeren die een geliefd iemand verliezen door zelfdoding of een vreselijk drama meemaken, zoals een schoolgenootje verliezen aan een vliegtuigcrash. Direct na een verlies is er over het algemeen veel aandacht voor deze kinderen. Zowel in hun directe omgeving als op school. Mensen houden rekening met hen en vragen geregeld wat ze nodig hebben. Maar na een tijdje (en soms is dat al na een paar maanden!) verslapt de aandacht en lijkt het soms wel dat mensen het ‘vergeten’ zijn. Dat is erg lastig, zeker gegeven het feit dat kinderen en jongeren vaak ‘later’ rouwen. De dagen rondom bijvoorbeeld de datum van het ongeluk blijven moeilijk, dus niet alleen de eerste keer maar ook na vijf jaar. Sterker nog: dat missen wordt vaak veel erger in de loop der jaren!”.

“Niemand snapt meer dat ik gewoon niet op kan letten op school omdat ik aan papa moet denken. Dan droom ik weg en denk ik aan alle leuke dingen die we deden. Maar dan val ik terug in de werkelijkheid omdat ik strafwerk krijg. En als dit dan probeer uit te leggen, denken ze dat ik het ‘gebruik’! Soms zeggen ze ook nog dat ik maar beter mijn best moet doen omdat mijn vader dan trots op mij kan zijn… Ze moesten eens weten… Ik slaap ook al slecht omdat ik me zorgen maak over mijn moeder en over nog zo veel meer… heel wat belangrijkere dingen dan die stomme schooldingen trouwens.” (een jongen van 12).

Een meisje van 9 jaar zegt: “Dat je er eindelijk ook iets van een soort voordeel mee kan krijgen.” Voor haar werd een Droomdag georganiseerd. Ze mocht met een limousine mee en kreeg een make-over, samen met haar beste vriendin. Ze geloofde haar ogen niet toen ze naar zichzelf keek! En dat ze daarna echt als figurant mocht optreden bij ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en beroemde mensen mocht ontmoeten maakte haar Droomdag compleet.

WAT HET VERSCHIL MAAKT?

“Op de dagen dat ze verdrietig is denkt ze aan die geweldige dag en kijkt ze naar de foto’s van haar mooie en stralende IK en dat helpt haar weer om uit het verdrietige dipje te komen. Het herinnert haar eraan dat verdriet komt en gaat en dat ze zich straks vast weer wat beter voelt. Ze kan samen met haar ouders (die de geweldige dag ook meemaakten) weer praten over die dag en dan voelt ze zich ook weer erg belangrijk voor haar ouders en dan ziet ze dat haar ouders ook erg trots zijn op haar. Het herinnert hen ook aan die leuke dag samen… ja, dat kan echt: samen gewoon af en toe gelukkig zijn!  En dat helpt om de rottige dagen weer aan te kunnen. Het helpt hen om samen te rouwen, gewoon ingebed in het gewone leven. Want je broer vergeten, dat gebeurt nooit en dat wil je ook niet! En zo werkt Dream4Kids: ze maken écht het verschil! Ze helpen in een rouwproces.”, aldus Annet Weijers.

Facebook
Twitter
LinkedIn