Problemen in de jeugdzorg

Dream4Kids maakt zich zorgen over de situatie in de jeugdzorg. Steeds meer berichten komen naar buiten over misstanden en grote problemen. Daar moet iets aan gebeuren, omdat kinderen, gezinnen en jeugdzorgorganisaties zélf hier de dupe van zijn.

Decentralisatie
In 2015 besloot de overheid de jeugdzorg te decentraliseren en bij de gemeente neer te leggen. Tegelijkertijd werd er bezuinigd. Personeelstekorten, regeldruk, gebrek aan geld, lange wachtlijsten, kastje-naar-de-muur situaties: de problemen stapelen zich op. Daarom gaan nu, 6 jaar later, steeds meer stemmen op om dit besluit terug te draaien.

Mislukt
Eerder dit jaar schreven Marleen Barth en Nicole Teeuwen, senator en wethouder, al een opiniestuk in de Volkskrant met de titel ‘ De decentralisatie van de jeugdzorg is mislukt, daarom hopen wij vurig op een terugkeer van een landelijke regeling’. Lees hier het hele artikel.

Fouten
Deze week lazen we in NRC dat de top van het Ministerie van Justitie & Veiligheid de conclusies van een alarmerend rapport uit 2018 over de jeugdzorg heeft stilgehouden. Het rapport spreekt van structurele en ernstige juridische fouten in de jeugdzorg. Hierdoor worden jaarlijks bij „vele tientallen en wellicht enkele honderden” gezinnen op basis van foutieve informatie vergaande interventies gedaan, zoals uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen. Als oorzaak wordt o.a. genoemd ‘de manier waarop de jeugdzorg georganiseerd is’.

Cliëntenstop
Jeugdbescherming Brabant kondigde deze week een cliëntenstop af. Rinda den Besten, bestuurder bij JBB, meldt dat de instelling drie maanden geen nieuwe cliënten aanneemt. Het is te druk en er zijn te weinig jeugdbeschermers. “In onveilige of ingewikkelde thuissituaties waar kinderen bij betrokken zijn, krijgt de JBB opdracht van de kinderrechter om in te grijpen. Het gaan dan bijvoorbeeld om gevallen van mishandeling of moeizame echtscheidingen. Het besluit om geen nieuwe cliënten meer aan te nemen valt Den Besten dan ook heel erg zwaar.” aldus de website van Omroep Brabant.

Miljarden extra nodig
Een arbitragecommissie oordeelde in mei 2021 dat er miljarden extra naar de jeugdzorg moeten. Staatssecretaris Blokhuis neemt dit advies zeer serieus en trekt in 2022 alvast 1,3 miljard extra hiervoor uit. Over oplossingen op de langere termijn zal na de formatie door het nieuwe kabinet moeten worden gesproken.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn