Onderzoek i.s.m. Radboud Universiteit Nijmegen

Dat een Droomdag impact heeft op het leven van een kind, dat weten we uit de verhalen die we horen van kinderen, ouders en zorgprofessionals. Anne, inmiddels 17 jaar, schreef ons bijvoorbeeld: “Je trauma is niet wie je bent. Dat is een ontzettend waardevolle boodschap die Dream4Kids aan mij heeft meegegeven. Geloof, lach, dans, zing en vooral… wees jezelf. Je bent niet alleen, zelfs de donkerste tijden hebben lichtpuntjes.”

Het effect van een Droomdag reikt verder dan alleen die éne dag. Het kan écht het verschil maken in het leven van een kind.  

Om dit ook wetenschappelijk te onderbouwen, doet de Radboud Universiteit Nijmegen op dit moment onderzoek naar het (lange termijn) effect en de impact van Droomdagen op het leven van kinderen met een trauma. Universitair docent Nienke Peters-Scheffer leidt dit onderzoek, dat mogelijk gemaakt wordt door een bijdrage van Stichting Janivo.

Ondervraagd worden kinderen, ouders/verzorgers en behandelaars. Een onafhankelijke journalist interviewt hen over het gedrag en gevoel van de kinderen vóór de Droomdag en hoe ze zich na de Droomdag voelen. Ouders en behandelaars wordt gevraagd te beschrijven welke zichtbare en merkbare verandering zij zien bij het kind voor en na de Droomdag.

De uitkomsten van deze vraaggesprekken worden vervolgens geanalyseerd door studenten van dr. Peters-Scheffer en gekoppeld aan theorieën over traumaverwerking en herstel. De uitkomsten en resultaten leiden tot een wetenschappelijke publicatie in de zomer van 2022.

Onderzoek naar het effect en de impact van Droomdagen is belangrijk voor Dream4Kids. We willen transparant zijn over onze werkzaamheden en verantwoording afleggen aan onze donateurs en de maatschappij over hoe we werken, wat we bereiken en de maatschappelijke betekenis hiervan. Wetenschappelijk onderzoek helpt ons te onderbouwen waarom Droomdagen werkelijk het verschil kunnen maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn