impact van corona op welzijn van kinderen

Impact corona op het welzijn van kinderen

Floor is zorgprofessional bij de jeugdbescherming Brabant en werkt met getraumatiseerde kinderen. Over de impact van corona op het welzijn van deze kinderen zegt ze het volgende:

“Corona heeft impact op alle mensen, groot en klein. Maar voor kinderen is dit een extra zware periode. Hun dagelijkse, vertrouwde omgeving is er anders uit gaan zien. Ze kunnen niet naar school, zien hun vriendjes niet meer, ouders werken thuis en zijn ineens ook hun meester of juf. Door maatregelen als de lock down en quarantaine voelen veel gezinnen zich opgesloten. Daardoor kunnen spanningen ontstaan en neemt de kans op (herhaling van) een onveilige (thuis) situatie toe.

Deze corona-situatie kan een gevoel van onveiligheid met zich meebrengen, wat bij kwetsbare kinderen nog eens wordt versterkt. Zij hebben in hun verleden soms al een trauma meegemaakt waardoor hun basisgevoel van veiligheid is aangetast. De gevoelens die ze nu ervaren kunnen de herinnering aan die eerdere onveiligheid weer oproepen. De gevolgen, zoals verhoogde stress, zijn vaak ernstiger en kunnen langer duren. Daardoor neemt de veerkracht van kinderen af, waardoor ze minder goed in staat zijn de meegemaakte gebeurtenissen te verwerken.

Veerkracht belangrijk om problemen te verwerken

Een groot deel van de corona-maatregelen is gericht op het beperken van de sociale contacten. Dat is voor kinderen extra moeilijk: sociale contacten hebben voor hen een belangrijke functie. De omgeving – denk aan leerkrachten, grootouders, kinderdagverblijf, opvang – heeft een signaleerfunctie en kan steunend en betrokken zijn bij een kind en het gezin. Deze beschermende omgeving is nu grotendeels weggevallen. Daarnaast is sociale ondersteuning helpend om veerkracht te ontwikkelen waardoor kinderen ervaringen beter kunnen verwerken en minder last ervaren. De veerkracht die een kind in zijn leven heeft opgedaan is een belangrijke factor. Kinderen met veerkracht lijken beter in staat problemen en negatieve invloeden te verwerken. 

Dream4Kids heeft een belangrijke rol in het leven van een kind om een eerder opgedaan trauma mee te helpen verwerken. Het kind kan ervaren dat hij/zij belangrijk is, wat bijdraagt aan de verwerking van trauma en de veerkracht versterkt. Positieve aandacht en steun heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind”.

Des te belangrijker dat Dream4Kids nu in deze tijd het werk kan blijven doen, de impact van corona op het welzijn van kinderen te beperken en deze kinderen weer hoop op de toekomst kan geven. De Droomdag zelf kunnen we nu nog niet organiseren maar we kunnen kinderen wel al meenemen op hun droom. Wil je ons daarbij helpen/steunen?

Facebook
Twitter
LinkedIn