11.0

Tygo racet en vliegt door weer en wind

Wat begint als een regenachtige schooldag eindigt in een avontuur hoog in de lucht onder de stralende zon. 

De Droomdag 

Op een regenachtige dinsdagochtend zit Tygo in de klas. Het begint als een gewone dag, tot ineens de deur opengaat en twee bekende gezichten met ballonnen binnenlopen. Tygo staat meteen op en kijkt enthousiast naar zijn vriendje naast hem. “Heuy, dit is voor ons!” roept hij naar hem. Het zijn de droomgidsen, die hem vandaag meenemen voor een onvergetelijke Droomdag. Ze hebben twee persoonlijke videoboodschappen van zijn YouTube-helden meegebracht. De eerste is van Paraduze en de tweede is van De Bankzitters. 

Na de leuke verrassing in de klas worden Tygo en zijn klasgenoten naar buiten gebracht, waar een indrukwekkende blauwe Ferrari de parkeerplaats op rijdt. Tygo loopt vastberaden naar de Ferrari toe en gaat erin zitten. ‘Tygo, wil je niet even afscheid nemen van je moeder?’ vraagt één van zijn droomgidsen. ‘Nee, dat hoeft niet, laten we gaan’, antwoordt hij. En daar gaan ze! Tygo en de chauffeur scheuren ervandoor, op weg naar de eerste activiteit.  

Games leren maken

Voor een vreemd gebouw komt de Ferrari tot stilstand. Tygo stapt uit en ontvangt een kaart van zijn droomgidsen. Aan de binnenkant staat geschreven wat hem te wachten staat: hij gaat leren hoe hij games kan maken bij de universiteit in Breda (BUas). Geweldig, dat is iets wat hij altijd al wilde leren!  

Samen met zijn vriendje worden ze verwelkomd door twee professoren, die hen meenemen naar een ruimte met computers. Daar leren ze hoe ze animaties van karakters kunnen programmeren en krijgen ze te zien wat voor games de studenten aan het maken zijn. De professoren laten Tygo ook zien hoe je maps en skins in Fortnite kunt aanpassen. De jongens beginnen te glimmen van enthousiasme. Als ze een van de games mogen testen zijn ze bijna niet van het scherm weg te krijgen, totdat de professoren hen meenemen naar een ruimte waar 35 studenten samen aan één game werken. Aandachtig luisteren de jongens naar alle details over dit spel. Daarna is het tijd om nog een spel te spelen, dit keer een game die al een jaar lang in ontwikkeling is. Tygo en zijn vriendje testen het spel en geven de studenten waardevolle feedback, vol ideeën om de game nog verder te verbeteren. Na deze sessie is het tijd voor een korte pauze om iets te drinken, voordat ze terugkeren naar de parkeerplaats.  

Een Lamborghini of toch een villa? 

Met ogen gesloten volgen Tygo en zijn vriendje hun droomgidsen. Wanneer ze eindelijk mogen kijken, kan Tygo zijn ogen niet geloven: een gele Lamborghini staat klaar om hem mee te nemen voor een rit! Hij stapt in en samen met de bestuurder snellen ze, met hard motorgeluid ervandoor. 

Vol adrenaline en enthousiasme stapt Tygo uit bij de Decathlon. Eerst laat hij zijn vriendje nog een keer plaatsnemen in de supersnelle sportauto voordat het tijd is om afscheid te nemen. Binnen mogen ze op zoek naar nieuwe oranje voetbalschoenen. Ze krijgen ook nog een oranje voetbal cadeau, waar ze allebei enthousiast over zijn. Die kunnen ze mooi gebruiken op school. Tussendoor stelt Tygo aan iedereen de vraag of ze liever een Lamborghini van 7 ton of een villa van 7 ton willen hebben. Hoewel iedereen voor de villa kiest, zijn hij en zijn vriendje het er meteen over eens dat ze een Lamborghini zouden kiezen. 

Pitstop bij de McDonald’s 

Lunchtijd! En wat is er beter dan McDonald’s? De groep loopt naar binnen en wordt naar een speciaal afgehuurde ruimte geleid. Terwijl hun bestelling onderweg is, mag Tygo drie cadeaus uitpakken. Het eerste cadeau is een Ferrari drinkbeker, wat hem meteen doet terugdenken aan de geweldige rit van vanochtend. Daarna opent hij zijn tweede cadeau: een Willem II shirt met zijn naam en het nummer 18 erop, hetzelfde nummer als zijn favoriete speler van de club! Met een glimlach trekt hij het shirt aan en begint te eten. Nadat hij genoeg heeft gegeten, krijgt hij een kaart van de droomgidsen waarin staat wat hij voor zijn derde cadeau kan verwachten. Het cadeau bevat een poster van zijn helden: De Bankzitters, afgebeeld als LEGO-poppetjes in hun favoriete voetbaltenue met Tygo tussen hen in op een bank in een Willem II shirt, en met de tekst: “Tygo’s Droomdag”. Stralend laat hij de poster aan de rest zien.  

Als afsluiter mogen Tygo en zijn vriendje de keuken in om hun eigen ijsje maken. Tygo besluit op een creatieve manier de toppings in het midden van zijn ijs te stoppen in plaats van erbovenop. Ze genieten van hun dessert en verlaten met een volle maag de McDonalds. 

Een hoop gelach en nog meer auto’s! 

‘O, de Titanic. Wat leuk!’ roept Tygo enthousiast als hij de LEGO-winkel MADEinBILLUND inloopt. Een medewerker van de winkel haalt de LEGO Titanic uit elkaar en laat hem tot in detail zien hoe de binnenkant van het schip eruitziet. Daarna is het tijd voor de volgende activiteit. Twee dames van bureau Scooperz hebben een uitdaging voor de jongens voorbereid. Ze krijgen een Bingo-kaart met negen opdrachten die ze zo snel mogelijk met LEGO moeten bouwen, precies zoals de Bankzitters dat altijd doen. ‘Ready? Start!’ Zo snel als ze kunnen, beginnen de jongens aan het afvinken van de opdrachten. Om Tygo en zijn vriendje te inspireren zo creatief mogelijk te bouwen, doen de droomgidsen ook mee. En, stop de timer! Alsof het niets is, hebben de jongens binnen een uur hun LEGO-opdrachten voltooid en staat de tafel vol met hun meesterwerken. Omdat ze zo snel klaar zijn, besluit iedereen mee te doen aan een race. Tygo, zijn vriendje, de twee droomgidsen, de twee medewerkers van de winkel en de twee dames van Scooperz nemen het tegen elkaar op met LEGO-auto’s. Er wordt een ballon aan elke auto gebonden en de auto die het verst komt wanneer de ballon leegloopt, wint. Eén voor één vliegen de auto’s over de tafel heen. Tygo lacht en komt niet meer bij. Hij vindt het geweldig hoe de auto’s op en neer gaan nadat de ballon leegloopt. Als de laatste auto is weggereden, wacht er nog een verrassing op Tygo. Er worden een aantal LEGO-Lamborghini’s op tafel gezet en hij mag kiezen welke hij het liefst mee naar huis wil nemen. Hij overlegt met zijn vriendje, die hem aanraadt voor de oranje te gaan, maar uiteindelijk kiest hij toch voor de gouden Lamborghini. Een leuk aandenken aan deze grappige activiteit! 

Achter de wolken schijnt de zon 

Het regent nog steeds als Tygo bij Breda International Airport aankomt, en helaas betekent dit dat zijn vlucht is geannuleerd. Als alternatief nemen hij en zijn vriendje plaats in de cockpit van een vliegsimulator bij Breda Aviation, waar ze uitleg krijgen van een piloot over hoe de simulator werkt. Tygo neemt het stuur in handen en leert net als piloten in opleiding hoe hij een vliegtuig moet bedienen. Aan het einde van de vlucht legt de piloot hem uit hoe je moet landen, wat Tygo supergaaf vindt, omdat de luchthaven en landingsbaan er precies zo uitzien als in het echt. Nadat ook zijn vriendje een korte pilotencursus heeft gevolgd, nemen ze een korte pauze om iets te drinken en dan krijgen ze een rondleiding in de loods waar alle vliegtuigen staan. Ze stappen daarna weer in de auto en rijden naar een sushirestaurant, waar Tygo met zijn moeder de dag afsluit. 

Een dag later rijden Tygo, zijn vriendje, broer en moeder terug naar Breda International Airport. De zon straalt warm op zijn huid, wat betekent dat het vandaag een perfecte dag is om op te stijgen in een echt vliegtuig. Hij vindt het spannend om de lucht in te gaan en stapt stilletjes het vliegtuig in, waar hij afscheid neemt van zijn moeder en broer. Nadat ze opstijgen, ziet Tygo de grote huizen steeds kleiner worden en begint Brabant te lijken op een miniatuurstad, gemaakt van LEGO. Zelfs de treinen lijken op deze hoogte net rupsjes die op en neer kruipen. De piloot neemt hen mee over de Biesbosch en de Hollandse delta en maakt bij de Volkeraksluizen een grote, zijwaartse bocht zodat de jongens een mooi uitzicht op de sluizen hebben. Tygo kijkt met grote ogen naar buiten en drukt met een brede grijns zijn gezicht tegen het raam aan.  

Wanneer ze terug op het vliegveld in Breda landen, stapt Tygo enthousiast uit en rent hij naar zijn moeder en broer om zijn avontuur te vertellen. Onder de stralende zon eindigt de Droomdag na twee dagen vol avontuur.  

Lieve Tygo, je bent een stoere jongen en we hopen dat je hebt genoten van deze supergave dag! 

Droomgidsen

Sponsoren, bedankt! 

Tygo zijn Droomdag zou nooit zo’n enorm succes geweest zijn zonder: 

Paraduze – You Tuber

MB Nutrition – Lamborghini 

Scooperz – video van de LEGO-uitdaging 

Pim Janus voor de Ferrari 

Tekstschrijver

Facebook
Twitter
LinkedIn