Een technische droomdag voor Stijn

DE DROOM

Wij leerden Stijn kennen als een jongen met een brede interesse. Het maakte voor de droomdag dan ook niet zo veel uit wat we zouden gaan doen, hij vond alles wel leuk. Toch kwamen er een aantal dingen duidelijk naar voren: hij zou graag in zo’n grote stoere Amerikaanse schoolbus vervoerd willen worden. Zo’n grote gele, uit de films. Stijn zit in de brugklas van het gymnasium en houdt van uitdaging op school. Latijn en Engels zijn de favoriete vakken maar hij vindt techniek en het ontwerpen en programmeren van dingen ook erg leuk. Daarnaast is hij geïnteresseerd in animatiefilms en houdt hij van dieren. Stijn snoept het liefste schoolkrijtjes en ook houdt hij van frietjes met de gekste combinaties van sauzen en van kipnuggets van de McDonald’s.

DREAMCHASERS

Anne Joke, Ilse & Leanne

DE DROOMDAG

Stijn is gediagnostiseerd met ASS en daardoor is hij op sommige vlakken al op de hoogte gesteld van wat hij kon verwachten. Zo wist hij bijvoorbeeld wanneer de dag zou gaan plaatsvinden en hij mocht zelf zijn vriendje uitnodigen. Het was 8.00 uur ’s ochtends, erg vroeg zouden jullie misschien denken, maar Stijn zat vol energie voor het raam te wachten tot hij een glimp zou opvangen van het vervoersmiddel waarmee we werden opgehaald. Zou het gelukt zijn om aan zijn wens te voldoen? Toen werd er hard getoeterd en reed de Amerikaanse schoolbus voor. Stijn kon zijn geluk niet op en mocht samen met zijn vriendje instappen. Op naar Delft! De jongens konden zichzelf erg goed bedwingen om de activiteit nog als een verrassing te laten. Na een uurtje rijden en flink wat raden, wikken en wegen, waren we bij de eerste activiteit: het Science Centre. 

Het Science Centre is onderdeel van de Technische Universiteit Delft en organiseert verschillende workshops voor kinderen. Daarnaast hebben ze een ontzettend leuk museum met allerlei leuke testjes en wetenschappelijke proefjes. We werden hartelijk ontvangen en het meisje dat ons begeleid heeft, vertelde de mannen dat ze hun eigen robot mochten gaan maken. Op de gezichten van de jongens verscheen een glimlach van oor tot oor en ze konden niet wachten om te beginnen. Na twee uurtjes zeer geconcentreerd werk was het resultaat toch echt zichtbaar. De robot was klaar! De robot kan echt kan rijden en zo is ingesteld dat hij zelf weer omdraait als hij ergens tegenaan botst. Vol trots gingen ze er nog even mee op de foto en toen was het lunchtijd. Een tafel vol heerlijke broodjes, wraps, chocolade, koekjes, fruit en lekkere sappen stond op ons te wachten. Toen we weer een goed gevulde buik hadden, mochten de jongens een uur rondkijken in het museum. Er werden mooie legotorens gemaakt, ze hebben een aardbeving nagebootst en wat games gespeeld. Na een uurtje werden we opgehaald voor een backstage tour bij de TU Delft. De jongens keken hun ogen uit en maakten al toekomstplannen: hier zouden ze later wel willen studeren. De rondleiding werd afgesloten bij de zogeheten “Dode kamer”. Deze kamer is 10 m3 en helemaal ingericht met kussens. Dit geeft een mooi en gek gezicht, maar wat nog het meest bijzonder is, is dat het geluid enorm wordt gedempt. Stijn en zijn vriend mochten beide heel hard schreeuwen in de richting van de muur van kussens. Hoe hard ze ook hun best deden, het geluid weerkaatst niet dus bleef het harde geluid uit. Dat werd uiteraard wel een paar keer getest.

Na de rondleiding gingen we terug de bus in, op naar de McDonald’s in Delft waar we uitgebreid en met heel veel enthousiasme werden ontvangen door de host. Er was een hoek speciaal voor Stijn ingericht met zijn naam, allerlei ballonbeesten en overige versiering. Host Ryan maakte de beste grappen en showde zijn goocheltrucs waar wij allen erg van onder de indruk waren. Stijn en zijn vriend mochten een kijkje nemen in de keuken om daar vervolgens helemaal zelf ons eten klaar te maken. We mochten de gekste combinaties opnoemen en Stijn bereidde het. Wat hebben we genoten!   

Na het eten was het tijd voor de laatste activiteit. We gingen naar de film “a beautiful planet” en kregen een rondleiding in het Omniversum. Hier hebben de mannen meegemaakt hoe het is om door een virtual reality bril te kijken en hebben tijdens het kijkje achter de schermen kunnen zien hoe de techniek is geregeld bij zo’n grote bioscoop. 

Met rode wangen en een grote glimlach op het gezicht werden we door de Amerikaanse schoolbus weer thuis gebracht. Klaar om alle verhalen aan het thuisfront te vertellen. Het was een geweldige dag!

SPONSOREN BEDANKT!

Science Centre Delft, McDonalds Delft, Stichting Vught OverbrughtOmniversum 

 

Foto's

Klik om de foto's om deze te openen in een popup