Dierenliefhebber Rens

De droom

Dierenliefhebber Rens

Dreamchasers

Esther & Kim 

De droomdag

Bij het ophalen van zijn droom was Rens heel duidelijk geweest. Zijn dag moest in het teken van de natuur komen te staan. Op 29 juni was het zo ver voor onze bioloog in spé. Rens wist al wel dat hij vandaag op pad zou gaan met dreamchasers Ester en Kim, maar hij had nog geen idee wat er zou gaan gebeuren. Dieren in het wild zien staat absoluut op nummer 1 bij Rens. Waar kun je dat in Nederland beter doen, dan bij de Oostvaarderplassen (het gebied waar de natuurserie ‘De nieuwe wildernis’ is opgenomen). In het Buitencentrum bij de Oostvaardersplassen werden we opgewacht door boswachter Hans Breedveld van Staatsbosbeheer. Na een korte uitleg over het gebied, was het tijd om op jeepsafari te gaan. We waren nog geen 50 meter op weg, toen het eerste damhert al voorbij kwam, gevolgd door 3 kleine, spelende vosjes.

Slechts een klein deel van het natuurgebied is toegankelijk voor publiek, maar al snel reed Hans met zijn jeep langs de bordjes met daarop ‘verboden toegang voor onbevoegden’. Het was redelijk bewolkt weer en dat was een enorm geluk. Hans had vooraf al gezegd dat we er niet op moesten rekenen dat we alles uit de film ‘De nieuwe wildernis’ zouden gaan zien, maar we zijn erg dicht in de buurt gekomen: vossen, damherten, veel verschillende vogelsoorten, wilde paarden, runderen, noem het maar op. Je kwam letterlijk ogen tekort in dit prachtige gebied. Rens zat de hele safari voor in de jeep met een verrekijker in zijn handen en riep continu dat hij weer ergens een dier voorbij zag komen. De kudde wilde paarden was zo indrukwekkend, dat het bijna onwerkelijk leek. De Oostvaardersplassen bestaan uit een land- en moerasgedeelte. Om het moerasgedeelte te bewonderen klommen Rens, zijn broertje en ouders een uitkijkpost op.  Volledig uitgewaaid en vol indrukken, of zoals Rens onderweg zei: ‘mijn dag kan niet meer stuk’,  was het tijd geworden om te lunchen bij Buitengewoon Lekker Oostvaardersplassen.

Het middagprogramma speelde zich af in Wageningen en begon bij NIOO-KNAW, het Nederlands Instituut voor Ecologie. Hier werden we rondgeleid door Olga en kregen o.a. de verblijven van de net geboren vogeltjes te zien. Rens en zijn broertje mochten de kleine vogeltjes voeren met een pincetje. Een rondleiding door de tuin bracht ons naar het gedeelte waar microscopisch onderzoek gedaan werd naar extreem kleine diertjes als de wolluis en wespjes. Rens keek zijn ogen uit en gaf aan zichzelf dit werk wel te zien doen over een aantal jaren. Na de rondleiding stond er een heerijke kop warme chocolademelk klaar en kregen beide jongens een groot kadopakket mee met allerlei informatie over verschillende diersoorten, een insectenvanger en vergrootglazen.

Rens zijn allergrootste passie zijn slangen. Hij weet er enorm veel van en zijn grote voorbeeld is Freek Vonk. Beiden mochten dus niet ontbreken in zijn droomdag. Sterrin Smalbrugge geeft lezingen en college’s over reptielen door het hele land. In haar studentenkamer in Wageningen heeft zij 2 slangen, Bas en Fleurtje. Rens heeft even ‘geknuffeld’ met Bas en Fleurtje geaaid. Aangezien zij erg hongerig was op dat moment, was ‘knuffelen’ niet zo’n goed plan. Van Sterrin kreeg Rens ook nog de uitnodiging om in de zomervakantie bij het bedrijf van haar en haar vriend langs te komen. Daar houden ze meer dan 100 reptielen, waaronder de koningscobra van Freek Vonk. 

Freek zelf had nog een geweldige boodschap opgenomen voor Rens, vanuit de woenstijn in Jordanië. Rens kon zijn ogen niet geloven.

Nadat hij van Sterrin nog een bijzondere vervelling van een slang had meegekregen, was het tijd om te gaan eten. We konden heerlijk bijkomen tijdens een diner bij eetcafe H41. Als afsluiter hebben we een Italiaans ijsje gehaald en toen was de dag toch echt voorbij. Op naar huis en nog lang nagenieten.

Foto's

Klik om de foto's om deze te openen in een popup